Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
Mag een kat chocolade

Mag een kat chocolade eten?


Mag een kat chocolade eten? Chocolade is gevaarlijk voor katten en kan in grotere hoeveelheid dodelijk zijn voor katten. Dit komt door het giftige bestanddeel theobromine, dat in chocola zit. Een te hoge inname van theobromine kan leiden tot een verhoogde hartslag, vreemd schudden en zelfs overlijden. Katten eten uit zichzelf meestal geen chocolade, maar als je er wat van op tafel hebt liggen kan dit toch gebeuren.

Mag een kat chocolade eten?

Het antwoord is: NEE!

Van nature zal een kat niet snel chocolade eten, maar we weten allemaal dat katten bina altijd op zoek zijn naar een lekker hapje. Het kan dus zomaar gebeuren dat je kat een stuk chocola van tafel weet te bemachtigen en het opeet. Geef zelf in ieder geval nooit chocolade aan een kat, want het kan in tegenstelling tot mensen zeer gevaarlijk voor ze zijn. Omdat mensen chocola zo lekker vinden, kan de verleiding groot zijn om ook je geliefde huisdier te willen laten genieten van een stukje choclade. Pas hiermee dus goed op!

Chocolade gevaarlijk voor een kat

Mag een kat chocolade? Vooral het eten van pure chocolade kan levensgevaarlijk zijn voor je kat. De theobromine en cafeïne in chocolade zijn stoffen die de waterhuishouding en het centrale zenuwstelsel van je kat kunnen aantasten. Ook de hartspieren vallen hieronder. De stoffen in chocolade worden bij mensen gemakkelijk weer afgebroken, maar bij katten is dat een ander verhaal. Vooral de theobromine kunnen zij moeilijk verwerken. Het is echt een gif voor je kat.

Gevolgen van chocolade eten voor een kat

De stof theobromine, die in pure chocolade en in mindere mate in melkchocolade zit, verhoogt eerst de activiteit van je kat, waardoor de hartslag te hoog wordt en de urineproductie omhoog gaat. Daarbij worden het zenuwstelsel en de nieren als eerste aangetast. Hierdoor kunnen er uitvalsverschijnselen optreden en problemen met uitdroging, een te hoge lichaamstemperatuur en ademhaling. Helaas bestaat er geen tegengif tegen theobromine in chocolade. Er is geen tegengif voor theobromine, de gevolgen kunnen wel behandeld of geremd worden. Heb je het vermoeden of weet je dat je kat gesnoept heeft van pure chocolade en herken je de symptomen hierboven? Neem dan snel contact op met een dierenarts.

Kat heeft melkchocolade of witte chocolade gegeten

Gelukkig is de kans dat je kat ni de gevarenzone terecht komt door het eten van melkchocolade of witte chocolade aanzienlijk minder. In deze vormen van chocolade komt veel minder van de gevaarlijke stof theobromine voor, waardoor ze wel heel veel melkchocolade of witte chocolade moeten eten voordat ze vergiftigingsverschijnselen gaan krijgen.

Geef absoluut geen pure chocolade aan een kat

Als je kat pure chocolade of banketbakkerschocolade heeft gegeten, dan is een ernstige vergiftiging een echt risico. Een stelregel is dat vergiftiging van een kat al kan optreden bij 10 gram en 3 gram per kilo lichaamsgewicht, afhankelijk van de grootte van je kat. Ernstige vergiftiging treedt op bij 30 en 10 gram per kilo lichaamsgewicht van je kat. De regel is: hoe donkerder (puurder) de chocolade, des te gevaarlijker voor je kat.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Hoeveelheden theobromine per soort chocolade:

  • Witte chocolade bevat ca. 2 mg theobromine per gram
  • Melkchocolade bevat ca. 3 mg theobromine per gram
  • Pure chocolade bevat ca. 15 mg theobromine per gram

Symptomen van vergiftiging door chocolade bij een kat

De eerste verschijnselen na de verhoogde activiteit kunnen al na twee tot vier uur optreden, in de vorm van overgeven en diarree. Ernstige symptomen zoals flauwtes, coma en hartproblemen ontstaan tussen 12 en 36 uur (1,5 dag). Vergiftigingsverschijnselen bij te veel pure chocolade eten bij katten zijn onder meer:

  • Verhoogde temperatuur
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogd activiteit
  • Braken
  • Diarree
  • Rusteloosheid
  • Coma

Kat chocolade gegeten, naar dierenarts

Als je vermoedt dat je kat of poes te veel pure chocolade heeft gegeten, of een hele reep witte chocolade op heeft, neem dan altijd snel contact op met je dierenarts. Als er nog geen verschijnselen van vergiftiging zijn, dan kan het nog helpen om je kat binnen een aantal uren te laten braken.

Nooit chocolade aan kat geven

Dus mag een kat chocolade eten? Absoluut niet, geef nooit chocolade aan een kat. Vooral kittens en kleinere katten lopen veel risico wanneer zij pure chocolade gegeten hebben.

 

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen