Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
Mag een hond pruimen

Mag een hond pruimen eten?


Mag een hond pruimen eten? Het eten van het vruchtvlees van een pruim is niet gevaarlijk voor een hond. Toch staat de pruim in de lijst met dingen die een hond niet mag eten. Dit komt omdat de pit van een pruim wel erg gevaarlijk kan zijn. Losse stukjes pruim zijn niet gevaarlijk voor een hond, maar let altijd op dat je hond geen pitten van pruimen opgegeten heeft.

Mag een hond pruimen eten? Het antwoord is: Ja, maar de pitten van pruimen zijn gevaarlijk vanwege blauwzuur!

Pruimenpitjes gevaarlijk voor een hond

Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan vitamine C en moeten hierom fruit eten. Bij een hond is dit echter niet het geval. Een hond kan zelf vitamine C aanmaken als het lichaam daar om vraagt. De pitten van pruimen bevatten het gevaarlijke blauwzuur, dat vrijkomt zodra er op deze pitjes wordt gekauwd. Ook de pitten van perziken en appels (klokhuizen) bevatten blauwzuur. Dit is voor honden erg giftig. Als je hond er te veel van binnenkrijgt, dan is het lichaam minder goed in staat om zuurstof op te nemen, met risico op beschadiging van vitale organen zoals hersenen en het hart.

Gevolgen van pruimenpitjes eten voor een hond

Wanneer een hond veel blauwzuur binnenkrijgt via de pitjes van pruimen, perziken of appels, kan dit leiden tot klachten die uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Ernstige symptomen zijn kortademigheid en coma.

Symptomen als een hond te veel pruimenpitten heeft gegeten

Denk je dat je hond pitten van pruimen gegeten heeft? Dan kunnen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen:

  • Zwakte
  • Verward gedrag
  • Duizeligheid
  • Paniek
  • Kortademigheid
  • Braken
  • Coma

Waarschuw met spoed een dierenarts als je deze symptomen na het eten van een grote hoeveelheid pruimen(pitten).

Wat doen als je hond pruimenpitten gegeten heeft? De behandeling

Na het eten van pruimen en pruimenpitten kan je hond last krijgen van kortademigheid en de andere symptomen. Als je hebt gezien dat je hond stevig van een pruimenboom gesnoept heeft en er liggen geen pitten op de grond? Ga dan uit voorzorg direct naar een dierenarts. Deze kan je hond laten braken door middel van een injectie. Als er al vergiftigingsverschijnselen optreden, dan wordt een middel toegediend waarmee zoveel mogelijk voorkomen wordt dat het gif zich verder door het lichaam kan verspreiden. Een infuus en opname in een dierenkliniek zijn soms noodzakelijk.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond pruimen?

Stukjes pruimen mogen, maar vermijd de gevaarlijke pruimenpitjes omdat hier het giftige waterstofcyanide (blauwzuur) in zit. Ook perzikpitjes en appelpitjes bevatten dit gevaarlijke gif voor honden.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen