Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
Mag een hond prei

Mag een hond prei eten?


Mag een hond prei eten? Nee, prei is zeer gevaarlijk voor honden en vooral in rauwe vorm zelfs giftig. Prei hoort tot de Allium-familie, zoals ook knoflook en bieslook daar onder vallen. In tegenstelling tot ui, is prei in gekookte variant minder gevaarlijk, maar we raden aan om het gewoon nooit aan je hond te geven. Het is zo gevaarlijk voor honden vanwege de stof thiosulfaat. Voorkom daarom zoveel mogelijk dat je hond prei eet.

Mag een hond prei eten? Het antwoord is: Nee, zeer gevaarlijk!

Prei gevaarlijk voor een hond

Prei is erg gevaarlijk voor een hond. De rauwe vorm is in grote hoeveelheden dodelijk, terwijl de gekookte variant minder gevaarlijk is.

Gevolgen van prei eten voor een hond

De stof thiosulfaat kunnen mensen gemakkelijk verwerken en in het lichaam opnemen. Bij honden is dit helaas een ander verhaal. Via de bloedbaan veroorzaakt het schade in de cellen en worden rode bloedlichaampjes afgebroken. Het gevolg hiervan is een ernstige vorm van bloedarmoede, wat op zijn beurt schade aan vitale organen kan veroorzaken. Denk aan het hart en de nieren. Een prei is echt levensgevaarlijk voor je hond.

Symptomen als een hond te veel prei heeft gegeten

Denk je dat je hond prei gegeten heeft? Dan kunnen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen:

  • Braken
  • Roodkleurige urine
  • Verhoogde hartslag
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Bleek tandvlees
  • Ademhalingsproblemen
  • Sufheid

De gevolgen kunnen bij een grote inname van rauwe prei groot zijn. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen verslechtert en na een paar dagen krijgt je hond ook bleek tandvlees en moeite met ademhalen. Waarschuw direct een dierenarts als je deze symptomen na het eten van prei opmerkt.

Wat doen als je hond prei gegeten heeft? De behandeling

Een prei-vergiftiging komt in verschillende gradaties voor. De symptomen verschillen in ernst, hoewel de diagnose wel altijd gesteld kan worden na een bloedtest. Een tijdige behandeling is van groot belang om de overlevingskans van je hond te vergroten, indien er veel prei is opgegeten. Je hond krijgt in ieder geval een infuus, maar eventueel ook bloedtransfusie en extra zuurstof als een ernstige vorm van bloedarmoede is geconstateerd.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond prei?

Dus mag een hond prei eten? Nee, geef nooit prei aan een hond. Hoewel je na het eten van een kleine hoeveelheid prei nog geen symptomen ziet, kan er wel al schade aan rode bloedcellen zijn opgetreden. Geef je hond dus nooit prei.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen