Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
Mag een hond perzik

Mag een hond perzik eten?


Mag een hond perzik eten? Een perzik is in principe niet gevaarlijk voor een hond, maar staat toch in de lijst met dingen die een hond niet mag eten. Dit komt omdat de pitjes van een perzik wel erg gevaarlijk kunnen zijn. Je hond mag je perzik geven, maar doe dat dan in kleine stukjes zonder pit. Eventueel kun je een perzik ook pureren. Losse stukjes perzik zijn niet gevaarlijk voor een hond.

Mag een hond perzik eten? Het antwoord is: Ja, maar de pitten van een perzik zijn gevaarlijk vanwege blauwzuur!

Perzikpitten gevaarlijk voor een hond

Je hoeft een hond geen fruit te geven, zoals bij mensen wel het geval is. Een hond is namelijk in staat om zelf vitamine C aan te maken als het hondenlichaam daar om vraagt. De pitten van perziken bevatten het gevaarlijke blauwzuur, dat vrijkomt zodra er op deze pitjes wordt gekauwd. Blauwzuur (waterstofcyanide) komt ook voor in de pitten van pruimen en appels. Voor honden is blauwzuur erg giftig. Als je hond er te veel van binnenkrijgt, dan is het lichaam minder goed in staat om zuurstof op te nemen, met risico op beschadiging van vitale organen zoals hersenen en het hart.

Gevolgen van perzikpitten eten voor een hond

Wanneer een hond veel blauwzuur binnenkrijgt via de pitjes van perziken, pruimen of appels, kan leiden tot klachten die uiteindelijk zelfs de dood kunnen leiden. Kortademigheid en coma zijn ernstige symptomen.

Symptomen als een hond te veel perzikpitten heeft gegeten

Denk je dat je hond pitten van perzik gegeten heeft? Dan kunnen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen:

  • Kortademigheid
  • Braken
  • Zwakte
  • Verward gedrag
  • Duizeligheid
  • Paniek
  • Coma

Bij een grote inname van perzikpitten kunnen de gevolgen groot zijn. Minder zuurstof naar de vitale organen is een verschijnsel dat niet te lang mag duren. Waarschuw met spoed een dierenarts als je deze symptomen na het eten van een grote hoeveelheid perzik(pitten).

Wat doen als je hond perzik gegeten heeft? De behandeling

Na het eten van perziken en perzikpitjes kan je hond last krijgen van een of meerdere van de bovenstaande symptomen. Als je weet dat er veel perzikpitjes zijn gegeten en je gaat uit voorzorg direct naar een dierenarts, dan kan deze je hond laten braken. In een later stadium is een behandeling nodig die ook wordt toegepast bij andere vormen van vergiftigingen. Bijvoorbeeld het toedienen van Norit en het voorkomen dat het gif zich verder door het lichaam kan verspreiden. Een infuus en opname in een dierenkliniek kunnen soms noodzakelijk zijn.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond perzik?

Stukjes perzik mogen, maar vermijd de gevaarlijke perzikpitten omdat hier het giftige waterstofcyanide (blauwzuur) in zit.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen