Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
mag een hond paracetamol

Mag een hond paracetamol?


Mag een hond paracetamol? De verleiding om een hond een pijnstiller te geven als het duidelijk pijn heeft is vaak groot. Helaas kan het geven van paracetamol of aspirine aan een hond zeer gevaarlijk zijn. Een hond verdraagt het wel iets beter dan een kat, maar mag maximaal 75 milligram per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Zelfs dan kan het geven van paracetamol tot vergiftigingsverschijnselen leiden. Laat het geven van pijnstilling daarom over aan dierenartsen. Het risico op een vergiftiging is te groot.

Mag een hond paracetamol? Het antwoord is: Nee, paracetamol is zeer gevaarlijk voor honden.

Paracetamol gevaarlijk voor een hond

Wanneer je hond per ongeluk paracetamol heeft opgegeten, waarschuw dan zo snel mogelijk een dierenarts. Een overdosis paracetamol veroorzaakt bij je hond een afbraak van levercellen en schade aan rode bloedcellen. Het gevolg hiervan is een ernstige bloedarmoede, waardoor belangrijke organen geen zuurstof meer krijgen. In ernstige gevallen is dit dodelijk. Neem het zekere voor het onzekere. Ben je binnen twee uur na het eten van paracetamol bij een dierenarts, dan kan deze je hond laten braken.

Gevolgen van paracetamol eten voor een hond

Als je een hond te veel paracetamol gegeven hebt, of deze het medicijnkastje geplunderd heeft, dan treden de verschijnselen ongeveer vanaf een uur na inname op. Honden kunnen de paracetamol in het lichaam niet verwerken, waardoor al snel een overdosis ontstaat. Geef een hond nooit zelf paracetamol. Het risico is te groot en bovendien werkt het maar iets langer dan een uur. Er bestaan pijnstillers speciaal voor honden en katten.

Symptomen als een hond te veel paracetamol heeft gegeten

Denk je dat je hond paracetamol gegeten heeft? Dan kunnen binnen een aantal uren tot drie dagen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen:

  • Lusteloosheid en sufheid
  • Lastige of juist snelle ademhaling
  • Blauw- of geelkleurige slijmvliezen in de bek
  • Geen eetlust
  • Braken
  • Donkerkleurige urine
  • Zwelling van de kop
  • Zwelling van de poten
  • Overlijden

Waarschuw direct een dierenarts als je deze symptomen na het eten van paracetamol opmerkt.

Wat doen als je hond paracetamol gegeten heeft? De behandeling

Als vaststaat dat een hond paracetamol gegeten heeft, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk na het eten van paracetamol een behandeling te starten. Als je er heel vroeg bij bent, dan zal de dierenarts je hond laten braken. Ben je later, dan krijg je hond een middel waarmee voorkomen wordt dat de paracetamol via de darmen in het bloed wordt opgenomen. Vaak is opname in een dierenkliniek nodig, waar je hond een infuus zal krijgen. Hiermee worden de giftige stoffen in het lichaam bestreden. Soms wordt ook zuurstof toegediend en is in ernstige gevallen een levensreddende bloedtransfusie noodzakelijk. Nabehandeling kan nog wel drie weken duren, omdat de lever zich niet snel herstelt.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond paracetamol?

Dus mag een hond paracetamol eten? Nee, geef zelf nooit paracetamol aan een hond. Het risico op schadelijke gevolgen is zeer groot. Vraag naar speciale pijnstillers voor dieren bij je dierenarts, of laat hen het toedienen van pijnstilling regelen. Paracetamol voor katten is overigens helemaal verboden en nog veel sneller dodelijk dan bij honden.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen