Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
mag een hond druiven eten

Mag een hond druiven eten?


Mag een hond druiven? Ze zijn lekker sappig, zoet en voor mensen soms bijna een snoepje. Toch zijn druiven voor honden ongeveer het grootste vergif dat er bestaat. Druiven staan zelfs in de top 5 meest gevaarlijk voedsel voor een hond. Veel honden worden zeer ziek na het eten ervan en het eten van een of enkele druiven kan al leiden tot nierfalen. Het is niet te voorspellen hoe een hond erop reageert. Dit verschilt per dier en is dus erg verraderlijk. Neem het zekere voor het onzekere en geef je hond of pup absoluut geen druiven.

Mag een hond druiven? Het antwoord is: Nee, druiven zijn extreem gevaarlijk voor honden.

Druiven gevaarlijk voor een hond

De wetenschap weet nog niet precies waarom druiven nou zo gevaarlijk en giftig zijn voor honden. Wel moet er een stofje inzitten dat zorgt voor groot gevaar en een acuut falen van de nieren kan veroorzaken. Wanneer je hond per ongeluk druiven heeft opgegeten, of je in onwetendheid druiven of rozijnen aan je hond gevoerd hebt, waarschuw dan zo snel mogelijk een dierenarts. Zeker indien een hond flink gesnoept heeft van een druivenstruik, maar ook losse rozijnen vormen een risico. Ook voeding waarin druiven of rozijnen verwerkt zijn, kunnen problemen bij honden en pups veroorzaken. Denk hierbij aan krentenbrood, cakes of fruitrepen waarin rozijnen verwerkt zijn. Gemiddeld wordt 30 gram druiven per kilo lichaamsgewicht en 15 gram rozijnen per kilo lichaamsgewicht als giftig beschouwd. 

Gevolgen van druiven eten voor een hond

Druiven veroorzaken een acute vorm van nierfalen bij honden. Een druivenvergiftiging kan in ernstige gevallen dodelijk zijn. Neem het zekere voor het onzekere als je twijfelt en ga met spoed naar een dierenarts. Dus ook als je nog geen symptomen ziet. Juist dan kan een hond de druiven nog uitbraken en wordt erger voorkomen. Wek overigens niet zelf het braken op met zout, ook dat is vergif voor je hond.

Symptomen als een hond te veel druiven heeft gegeten

Denk je dat je hond te veel druiven gegeten heeft? De symptomen van een vergiftiging treden meestal niet direct na het eten van druiven of rozijnen op, maar wees alert op de volgende verschijnselen:

  • Braken
  • Diarree
  • Trillen en rillingen
  • Geen eetlust
  • Zwakheid
  • Sloomheid
  • Uitdroging
  • Veel drinken

Als de nieren zijn aangetast, dan daalt of stopt de urineproductie volledig. Waarschuw direct een dierenarts als je deze symptomen na het eten van druiven opmerkt. Beter is nog om de symptomen voor te zijn.

Wat doen als je hond druiven gegeten heeft? De behandeling

Als je zeker weet dat je hond een flink aantal druiven gegeten heeft, ga dan direct naar een dierenarts. Als je er vroeg bij bent, dan kan de hond de druiven nog uitbraken. Twee uur na het eten van druiven zal de behandeling zich richten op het voorkomen van opname van het gif in het bloed van je hond. Meestal gebeurt dat met het bekende middel Norit. Ben je nog later, dan is mogelijk een infuus nodig en moeten de zouten in het bloed gecontroleerd worden. Soms is intensive care noodzakelijk.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond druiven?

Dus mag een hond druiven eten? Nee, geef zelf nooit druiven aan een hond en voorkom dat er van druivenstruiken of rozijnhoudende producten gegeten wordt. Het risico op nierproblemen is aanzienlijk. Sommige honden kunnen goed tegen druiven, andere juist niet. Dit is lastig in te schatten. Voorkomen is dus beter dan genezen.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen