Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
mag een hond bieslook

Mag een hond bieslook eten?


Mag een hond bieslook eten? Bieslook is een plant uit de voor honden gevaarlijke Allium-familie, waaronder ook prei, ui en knoflook valt. Bieslook is daarmee schadelijk en giftig voor honden. De stof thiosulfaat maakt bieslook zo gevaarlijk, die ervoor kan zorgen dat je hond binnen korte tijd bloedarmoede krijgt. Voorkom dus altijd dat je hond de kans krijg bieslook te eten.

Mag een hond bieslook eten? Het antwoord is: Nee, bieslook is zeer gevaarlijk voor honden

Waarom is bieslook gevaarlijk voor een hond?

In ui-achtigen, zoals bieslook, maar ook prei, uien en bieslook, zitten stoffen die de rode bloedcellen van je hond kunnen beschadigen. Deze stoffen zijn zogenaamde oxidanten. De rode bloedcellen honden kunnen hier slecht tegen. Bieslook is voor honden wel iets minder gevaarlijk dan ui, maar geef een hond nooit bieslook. Honden krijgen er snel ernstige bloedarmoede van, die kan leiden tot beschadiging van belangrijke organen. Hart- en nierfalen is na het eten van veel bieslook mogelijk. Bij honden kan 15 tot 30 gram bieslook per kilo lichaamsgewicht al leiden tot symptomen van bieslookvergiftiging (bloedarmoede).

Gevolgen van bieslook eten voor een hond

Na het eten van bieslook duurt het meestal een aantal dagen voordat symptomen zich voordoen. Deze symptomen zijn het gevolg van de afbraak van rode bloedcellen in het lichaam van je hond. Als je hond enkele keren achter elkaar bieslook eet, dan werkt de opbouw van de giftige stoffen cumulatief. Het lichaam van je hond is dan niet in staat om de gifstoffen in het lichaam sneller af te breken dan dat deze door het eten van bieslook weer aangevuld worden. De rode bloedcellen hebben niet voldoende tijd om zich te herstellen.

Symptomen als een hond te veel bieslook heeft gehad

Als je hond bieslook gegeten heeft, kunnen onderstaande verschijnselen en symptomen voorkomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Suffe indruk
  • Slechte adem
  • Geen eetlust

Symptomen vanaf een aantal dagen na het eten van bieslook (gevolgen van afstervende rode bloedcellen):

  • Instabiliteit
  • Bleek ogend tandvlees
  • Problemen met ademhalen
  • Donkergekleurde urine
  • Verhoogde hartslag

Wat doen als je hond bieslook op heeft? De behandeling

Een vergiftiging door bieslook (en andere ui-achtigen) kan door middel van een bloedonderzoek aangetoond worden, waarmee de oorzaak van de symptomen van je hond gevonden zal zijn. Bij een bloedonderzoek is een verminderd aantal rode bloedcellen aantoonbaar. In een dergelijk stadium bestaat de behandeling meestal uit het aanleggen van een infuus. Zeer ernstige en levensbedreigende gevallen krijgen een bloedtransfusie en extra zuurstof toegediend.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.

Mag een hond bieslook?

Dus mag een hond bieslook eten? Nee, geef nooit bieslook aan een hond, in welke vorm dan ook. Als je vermoedt of hebt gezien ziet dat je hond (veel) bieslook gegeten heeft, neem dan met spoed contact op met een dierenarts.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen