Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
hond tandpasta gegeten

Hond heeft tandpasta gegeten?


Heeft je hond tandpasta gegeten? Per ongeluk of een tube open gekregen? Tandpasta die bedoeld is voor mensen is zeer giftig voor honden. Gebruik het ook niet om de bek van je hond mee te poetsen. De stof die tandpasta voor honden zo gevaarlijk maakt is xylitol. Deze stof kan bij honden leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel, omdat het de hoeveelheid insuline van de hond verhoogt. Wil je de tanden van je hond poetsen, koop dan speciale hondentandpasta.

Mag een hond tandpasta eten? Het antwoord is: NEE, zeer gevaarlijk!

Tandpasta gevaarlijk voor een hond

Tandpasta is erg gevaarlijk voor een hond. Er zit xylitol in, wat voor honden een zwaar vergif is. Deze stof zit onder meer ook in kauwgom en veel light-producten. Xylitol is een suikervervanger met een zoetkracht die te vergelijken is met die van suiker. Toch levert het ruim 40 procent minder calorieën.

Gevolgen van tandpasta eten voor een hond

De stof xylitol kan door mensen gemakkelijk verwerkt worden en in het lichaam worden opgenomen. Helaas werkt het niet zo bij honden. Omdat xylitol wordt omgezet naar zuur, is het veel minder schadelijk voor het gebit. Voor honden is xylitol alleen wel zeer gevaarlijk. Bij honden wordt xylitol extreem snel opgenomen in de bloedbaan en gaat de alvleesklier veel insuline afgeven. Dit leidt tot een grote verlaging van het bloedsuikergehalte (ook wel hypoglycemie). Deze afname kan voor een hond levensbedreigend zijn en zelfs leiden tot leverfalen. Tandpasta is echt levensgevaarlijk voor je hond.

Symptomen als een hond te veel tandpasta heeft gegeten

Denk je dat je hond tandpasta gegeten heeft? Dan kunnen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen. Ze kunnen al binnen een half uur optreden, maar soms duurt het tot wel 12 uur voordat je wat aan je hond merkt. Dit komt doordat sommige tandpasta’s de opname van xylitol vertragen.

  • Braken
  • Zwakte
  • Toevallen
  • Leverfalen
  • Coma
  • Overlijden

Wat doen als je hond tandpasta gegeten heeft? De behandeling

Een vergiftiging door tandpasta kan verschillen in ernst. Als de symptomen voorkomen, ga dan snel naar een dierenarts. Daar krijgt je hond via maaltijden of een infuus glucose of suiker toegediend om de bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen. Ook worden de bloedwaardes en functie van de lever en nieren van je hond goed in de gaten gehouden. Eventueel is een opname van een aantal dagen noodzakelijk.

Mag een hond tandpasta?

Dus mag een hond tandpasta eten? Nee, geef nooit tandpasta aan een hond, omdat er de gevaarlijke stof xylitol in zit.

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.
http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen