Het beste voer voor je hond of kat

Je bent hier:
Hond chocolade gegeten wanneer dierenarts

Heeft mijn hond chocoladevergiftiging? Wanneer naar de dierenarts?


17 maart 2020

Heeft mijn hond chocoladevergiftiging? Wanneer naar de dierenarts? Helaas komt het regelmatig voor dat een hond al dan niet per ongeluk chocolade eet. Soms zelfs een hele reep! Niets aan de hand, zou je denken. Maar chocola is erg giftig voor honden. Vooral pure chocolade is erg gevaarlijk, zeker als je hond niet zo groot is. Kortom, als je hond chocolade heeft gegeten, is het zaak om goed te kijken naar de hoeveelheid en het formaat van je hond. Wanneer ga je naar de dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten? Op welke symptomen moet je letten?

Vooral tijdens de feestdagen zoals Kerstmis en Pasen, krijgen dierenartsen veel honden die te veel chocolade hebben gegeten in de dierenkliniek. Chocolade is namelijk giftig voor honden en veel baasjes maken zich (terecht) zorgen als hun trouwe viervoeter zijn snuit in een overheerlijke chocoladereep of chocolade-eitjes heeft gezet. De stof die voor honden zoveel problemen veroorzaakt, is theobromine. Dit stofje prikkelt het centrale zenuwstelsel van je hond, waaronder ook de hartspier. Ook is het verantwoordelijk voor een verhoogde afscheiding van maagsap en de verslapping van spieren.

Welke soort chocola is gevaarlijk voor honden?

De verschillende soorten chocolade zijn in meer of mindere mate gevaarlijk voor honden. Dat komt doordat de hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort, zoals witte chocola, melkchocolade en pure chocola. Over het algemeen geldt: hoe puurder de chocola, des te hoger het percentage en gevaarlijker voor je hond. Melkchocolade bevat 154 mg theobromine per 100 gram chocola. Pure chocolade bevat 528 mg theobromine per 100 gram chocola. Bakkerschocolade is nog giftiger en bevat maar liefst 1365 mg. per 100 gram. Bel altijd direct met de dierenarts als je kleine hond hiervan gegeten heeft. Heeft je hond witte chocolade gegeten? Dat is gelukkig minder schadelijk met slechts 2 mg. theobromine per gram.

Heeft mijn hond chocoladevergiftiging?

Onderzoek altijd welke soort chocolade en hoeveel je hond ervan gegeten heeft. Zorg ook dat je het gewicht van je hond weet. Een chocolade-eitje van pure chocola kan niet zoveel kwaad bij een grote hond, maar bij kleine honden is het al bij enkele chocolade-eitjes of losse stukjes echt opletten. Een hoeveelheid van slechts 14 gram pure chocolade is voor kleine honden van iets meer dan twee kilogram namelijk al heel erg gevaarlijk.

Tabel gevaarlijke hoeveelheid chocolade voor honden

In de onderstaande tabel staan de gevaarlijke hoeveelheden chocola voor honden en de verschillende gewichten:

GewichtMelkPuurTheobromine
2 kg.130 gr. (1 reep)14 gr. (2 eitjes)200 mg.
4 kg.260 gr.28 gr. (4 eitjes)400 mg.
9 kg.580 gr.70 gr .900 mg.
13 kg.850 gr.90 gr.1300 mg.
18 kg.1200 gr.130 gr.1800 mg.
22 kg.1400 gr.160 gr.2250 mg.
27 kg.1750 gr.200 gr.2700 mg.
22 kg.1400 gr.160 gr.2250 mg.
32 kg.2100 gr.240 gr.3400 mg.

Bij een kleine hond moet je al bij het eten van enkele chocolade-eitjes (7 gram per stuk) van pure chocolade snel naar de dierenarts.

De symptomen van chocolade vergiftiging bij honden

Als je hond veel chocola heeft gegeten, dan begin je daar ongeveer vijf uur na het eten wat van te merken. Let op signalen zoals:

Voorkom hoge kosten: neem een verzekering voor je hond of kat

Bang dat je hond iets verkeerds gegeten heeft? Een dierenverzekering geeft gemoedsrust en vergoedt een groot deel van de medische kosten. Petplan is de beste verzekering voor je hond, kat of konijn. Al vanaf 7,85 Euro per maand.
  • Rusteloosheid
  • Nervositeit en opgewonden gedrag
  • Misselijkheid en braken
  • Diarree
  • Veel drinken
  • Hijgen
  • Aanvallen
  • Snelle hartslag
  • Bewusteloiosheid, coma

Voor oudere honden kan snelle hartslag leiden tot een hartstilstand. Omdat een te veel chocolade eten bij honden tot de dood kan leiden, is het belangrijk om snel contact op te nemen met de dierenarts. Die kan tot enkele uren na het eten van chocola je hond laten braken, of vervolgens de maag van je hond leegpompen. Probeer niet zelf om je hond met zout te laten braken, want dat is ook gevaarlijk.

Chocoladevergiftiging bij een hond genezen?

Als braken niet meer kan, dan zal je dierenarts actieve kool geven: om de drie uur, drie dagen lang. Soms schrijft de dierenarts valium voor, of brengt deze onder narcose. Ook medicijnen tegen hartritmestoornissen bieden uitkomst. Een infuus helpt soms om schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen en zorgt ervoor dat je hond niet uitdroogt. Dus twijfel je over Heeft mijn hond chocoladevergiftiging? Neem snel contact op met je dierenarts! Liever op tijd erbij, dan spijt achteraf.

http://ryk.nl/cianl.html http://www.ruskontakt.nl/vianl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Viagra kopen